Keuzes maken. Ideetjes uitwerken, verhaallijntjes uitdenken, ze beginnen koesteren en dan schrappen of, in het beste geval, afkoppelen. Want er moeten keuzes gemaakt worden. Schrijven is schrappen. En hoe vaak dat ook terecht mag zijn, het is bij momenten vooral vervelend.

Als de fantasie de vrije loop krijgt, ontstaat er een wildgroei aan verhalen. Elk personage dat opduikt, brengt onvertelde verhalen mee. En komt er een keuze voorbij, dan gaan alle mogelijkheden een eigen leven leiden. Laat het nu dat zijn wat ik aan schrijven zo leuk vind. Maar dan moeten er keuzes gemaakt worden. Schrijven is ook een verhaal temmen.

Maar wat als je niet moet kiezen? Of op zijn minst niet moet schrappen tot er maar één mogelijkheid overblijft? Tiny Tale’s Bookshop liet me een verhaal schrijven dat meerdere kanten uitkon. Op de splitsing kon ik twee van de drie wegen openhouden, en die parallel uitwerken. Het resultaat was een verhaal met een zeilvis, een schele ziener en een sinaaswolk, en een soortgelijk verhaal met een struiskoets, een helderziende pizzabakker en een vuurvanger in een scheef kasteel. Toen beide versies van De Tijdrovers af waren, vroeg ik me af welke nu de beste was. Ik weet het nog altijd niet… De lezer mag het uitmaken.

foto-bavoBavo De Cooman bakt verhalen, serieuze en minder serieuze, met hoge fantasiefactor als grootste gemene deler. Een aantal van die verhalen kun je lezen op bavodecooman.be. De rest is onafgewerkt, niet goed genoeg of ligt nog te rijpen. Momenteel houdt hij zich vooral bezig met kinderverhalen. De Tijdrovers en de aansluitende bonusverhalen kwamen eerst, maar achter die Tijdrovers staat nog het een en ander te trappelen om uitgewerkt te worden…

homepage  mail  facebook  twitter  youtube plus  linked-in